Monday, August 22, 2005

Petroli i Nuclears

http://www.avui.com/cgi-bin/menu?05/ago/22+49732

engrunes
Joan Oliver

petroli. Un cop més, com en tants d'altres moments dels darrers trenta anys, els preus del petroli s'han disparat. Ara els experts diuen que això durarà i que ens hem d'anar acostumant a pagar més d'un euro per litre cada cop que omplim el dipòsit de benzina. Sembla que, gràcies a les millores energètiques de les darreres dècades, les economies occidentals resisteixen prou bé la sotragada, tot i que una part important de l'increment dels preus és degut al petroli. Però, com tot en aquesta vida, l'encariment del petroli té també aspectes positius en la mesura que esdevé el gran estímul per desenvolupar productes que consumeixen menys energia i per implantar altres sistemes de generació d'energia. Amb el petroli a més de 60 dòlars comencen a sortir els números dels cotxes elèctrics o de l'energia fotovoltaica, posem pel cas. El petroli no s'acabarà, com temen els apocalíptics, però el seu progressiu encariment ens forçarà, ens està forçant ja, a desenvolupar alternatives en la generació elèctrica i en el transport.

nuclears. A França, a quatre passes, han decidit posar en marxa un programa de construcció d'una nova generació de centrals nuclears. Aquí això de les nuclears segueix tenint mala premsa i més aviat ens passem el dia mirant si en podem tancar alguna que no pas discutint seriosament si ha arribat l'hora de construir-ne de noves. Podem fer tanta demagògia com vulguem sobre l'estalvi energètic i les energies alternatives, però avui per avui l'única alternativa seriosa al petroli són les centrals nuclears.

sostenibilitat. Si tots els diners que ens gastem en campanyes d'adoctrinament els invertíssim en recerca, faríem un més bon servei a la humanitat. La sostenibilitat no ens vindrà pas de la mà dels predicadors, sinó dels científics i les empreses. La innovació tecnològica ens permetrà desenvolupar nous sistemes més eficients i menys contaminants. I els adoptarem entusiasmats no pas perquè ens ho manin, sinó perquè seran més barats que el petroli. No hi ha res més convincent que un bon sistema de preus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home